15319383_10154233258452865_156615626_n

Djurgårdens IF AF går HBTQ-Certifierings introduktion!

2016-12-06

Djurgårdens IF AF vill jobba för ett inkluderande samhälle, en trygg miljö, där alla ska känna sig välkomna och vara stolt för den man är. Det ska inte spela någon roll vad man är eller var man kommer ifrån, vi är en familj och stöttar varandra genom allt.
Djurgårdens IF AF blir en av den första idrottsföreningen i världen att genomföra en utbildning av denna typ..!

Samtalen har varit uppe på tapeten under en längre tid kring hur Djurgårdens IF Amerikansk Fotbollsförening (DIFAF) ska kunna utvecklas både inom våra lag, men även som förening. Hur kan vi bli mer inkluderande och bli bättre på att visa att detta är en plats som välkomnar alla?

Vi väljer att lära oss mer om HBTQ!

Djurgården är ett attraktivt varumärke som många söker sig till och föreningen expanderar med nya lag inför varje säsong. Perioden 2015-2016 har varit år som styrelsen lagt ner mycket tid till att forma hur vi vill speglas som förening och lag. Under sommaren deltog representanter för Djurgårdens IF AF i Stockholm Pride tåget och vi är nu den första idrottsföreningen att påbörja utbildningen för inkludering.

kristinaT.V. Ser ni Djurgårdens IF AFs Ordförande Kristina Ringel som presenterar starten av inkluderingen under Svenska Amerikanska Fotbollsföreningens (SAFF) förbundsmöte i Stockholm.

”Vi ser detta som en självklarhet. Vi expanderar inom föreningen och startar nya lag i flera åldrar och då är det viktigt att vi definierar vad vi är och vad vi står för. Tillsammans med nylanseringen av den gemensamma värdegrunden framtagen tillsammans med alla föreningar inom Djurgårdsalliansen, speglar detta något som vi tycker är viktigt arbeta för. Nyligen certifierades Sveriges Amerikanska Fotbolls Förbundet (SAFF) sig inom HBTQ som första idrottsförbund och Djurgårdens IF AF blir en av de första idrottsföreningarna i världen att genomföra en utbildning av denna typ, enligt RFSL. Vi hoppas att fler tar steget och följer efter.” Säger Christian Ståhl, Spelare och Sportchef för DIF AF.

ch
Christian Ståhl

Sportchef och spelare Djurgårdens IF AF

”Vi hoppas att denna utbildning ska ge oss en ny bild hur vi som förening ska kunna utvecklas och bli bättre på att visa att alla är välkomna till oss. Vi jobbar redan med att behålla den familjära energin som finns i föreningen och vill sprida den vidare till andra. Till oss ska man komma för att man kan vara sig själv och vill vara en del av vår familj. Utbildningen ska ge oss en bättre inblick kring hur ALLAS vardag är och inte bara vår egen. Vi kommer att börja detta med att utbilda föreningens ledare (Styrelsen, klara coacher för 2017 samt herrlagets kandidater till lagkaptensrollerna 2017) eftersom att det är dessa personers arbete som för föreningen framåt och visar vilka vi är.”

Sedir Ajeenah spelar i Djurgårdens Herrlag och är en av kandidaterna till rollen som lagkapten 2017. Sedir kommer närvara under denna utbildning och han blev väldigt glad över att föreningen har tagit detta beslut. Det här har han att att säga om utbildningen samt om klubbens framtid efter detta:

“Nyckeln för all utveckling är att man förstår sin roll i helheten. Jag är genuint stolt och glad över att vi genomför en HBTQ-inluderingsutbildning för föreningen. I första hand hoppas jag att det leder till att fler människor känner sig trygga i att vara en del av vårt lag. Men jag vill också att det här bygger intern stolthet bland våra nuvarande spelare och ledare, och att det skickar en signal till Sveriges andra sportklubbar. Alla borde arbeta strukturerat och aktivt för en mer inkluderande miljö.”

sedir
Sedir Ajeenah, Kapten Kandidat Herrlaget 2017.

Foto: Resume.se “Betraktelser från Juryrummet”

Många barn och ungdomars framtid formas genom idrotten och många tar även med sig de erfarenheter som man upplever under sin idrottsliga tid till skolan, framtida jobb och uppdrag. Jonathan Westny spelade under 2016 men p.g.a. en skada så lägger han skydden på hyllan och fortsätter karriären som Defensiv Koordinator för Djurgårdens Herrlag, en ansvarsposition som har ett 20-30 tal spelare under sig att ta hand om. Jonathan har historia som ledare, inte bara för vuxna, utan även för barn och ungdomar och detta har han att säga om utbildningen:

“När jag hörde att Djurgården skulle HTBQ-utbildas blev jag glad för föreningens ansvarstagande i diskriminering och segregationsfrågor. Idrott är en stor del av samhället och påverkar många människors vardag och står för en betydande del av många barns uppfostran och värderings utveckling. Samtidigt som idrotten har en exkluderande natur i form av tävling och elitsatsning så ska det fortfarande finnas en inkluderande grund där den fundamentala värderingen fortfarande är att alla är lika mycket värda, oavsett vilken gud man ber till, vilken färg ens hud har och i detta fall hur man identifierar sig själv och vem man älskar.
Som tränare ser jag utbildningen som ett fundament för en gemensam värdegrund där alla ledare inom föreningen står för samma sak, är medvetna om vår påverkan samt hela tiden utvecklar metoder och diskurser för att skapa den fantastiska miljö som idrottsvärlden kan ge, för alla- barn som vuxen.”

westny
Jonathan Westney under sin tid i Uppsala 86ers.

”Om vi i idrotten kan vara mer delaktiga i hur vår vardagsmiljö ser ut och hur vi ser på varandra så kanske vi arbetar mot ett fördomsfriare samhälle i framtiden. Ett samhälle där alla verkligen vågar uttala sig och vara den man är. Även fast att vårt arbete inom varje förening inte kommer lösa allt, så kommer det där lilla som det faktiskt hjälper göra en stor skillnad för många. Allt handlar om hur vi behandlar varandra, våra lagkamrater, och hur vi behandlar våra gäster samt medlemmar. Det vi gör för andra kommer vara en del i hur personens framtid formas!” – Säger Christian Ståhl

”Det är tråkigt att dagens samhälle är så pass dömande att en utbildning ska behövas. Vi i Djurgårdens IF AF vill jobba för ett inkluderande samhälle, en trygg miljö, där alla ska känna sig välkomna och vara stolt över den man är. Det ska inte spela någon roll vad man är eller var man kommer ifrån, vi är en familj och stöttar varandra genom allt. Vi börjar med våra ledare, men siktet ligger på att alla aktiva medlemmar inom kort ska ha samma utbildning eller genomgått en introduktion av HBTQ inkluderingen!” – Avslutar Christian Ståhl

 

Djurgården påbörjar första delen nu på måndag den 12 December!